Den mesta och bästa grappan görs i norra Italien. Här har grappan sina rötter och traditionella hemvist. Grappa dricks och framställs numera över hela Italien men det är i de norra regionerna grappakulturen är mest levande. Detta är skälet till att nästan alla av mina producenter kommer från de norra delarna av Italien. Områden som också är berömda förs sina viner.
Piemonte
Distilleria Marolo Alba
Distilleria (Santa Teresa dei f.lli) Marolo ligger i staden Alba i området Lange, berömt för sina Barolo- och Barbarescoviner. Destilleriet har mycket gott renommé och varumärket står högt i kurs hos kännare och restauratörer i både Italien, Europa och USA.
Grappa
Brett utbud av olika grappor på druvskal från lokala vinproducenter, ibland också namngivna på etiketten. Grapporna är mycket smakrika med lokal prägel och eleganta i stilen, liksom buteljernas formspråk. Marolo gör både vit och lagrad grappa. Berömd är deras serie fatlagrade Grappa Barolo i årgångarna 9,12,15 och 20 år.
Distilleria Beccaris Boglietto di Costigliole d´Asti
Kvalitetsproducent av lite större mått i vindistriktet Barbaresco i närheten av Alba. Beccaris har även en mindre destillationsanläggning för produktion av renodlad hantverksgrappa (discontinuo). Butiken är mycket besöksvärd och sortimentet anslående.
Grappa
Rikt varierat utbud av grappa och diverse destillat. Alla lokala druvsorter finns representerade i sortimentet som ständigt utvecklas. Grapporna är välgjorda, smakrika och eleganta. Både vit och fatlagrad grappa.
Distillerie FrancoliGhemme
Francoli är en större producent i staden Ghemme, väster om Milano Gör även kvalitetsvin med ursprungsbeteckningarna Ghemme och Gattinara. Miljöklassad produktion – Zero Impact Distillery (se www.zeroimpact.com). Francolis vin-och grappabutik är mycket besöksvärd.
Grappa
Brett och varierat sortiment av grappa på regiontypiska druvor. Smakrika destillat med personlig karaktär, både rustika och exklusiva sorter. Vita såväl som fatlagrade. Distillerie Francoli producerar exempelvis Glenn Strömberg Grappa.
Antica distilleria di Altavilla (di Laura Mazzetti) Altavilla
Ligger i byn Altavilla i vindistriktet Monferrato i nordöstra Piemonte. Med anor från 1846 är det Italiens tredje äldsta producent. Samma ursprung också ”Distilleria Mazzetti Altavilla” – ett annan producent i samma by men som i stället blev en grappaindustri och konkurrent. Antica distilleria di Altavilla är genuint hantverksdestilleri som också rymmer ett vackert och högst sevärt grappamuseum. (Laura Mazzetti är mästerdestillatören).
Grappa
Antica distilleria di Altavilla gör mest fatlagrad grappa på lokala druvsorter. Raffinerad lagringsteknik med olika typer av träslag. Exklusiva, meditativa grappor, slående fruktiga trots många år på fat.
Distilleria Romano Levi Neive
Legendariska destilleriet Levi Serafino di Romano Levi ligger i idylliska staden Neive nära Alba i Barbaresco. Romano Levi blev grappalegenden – il grappaiolo angelico ( den änglalika grappamakaren) – som gjorde äkta grappa och handmålade varje etikett. Idag samlarobjekt. Efter Romanos död 2008 drivs produktionen numera i ny regi men med samma inriktning och passion. Deras gamla metod att destillera med ”öppen eld” (fuoco diretto) är unik i dag. Destilleriet är ett museum i sig.
Grappa
Kraftfulla, rustika och smakrika grappor med egen stil på typiska piemontesiska druvsorter. All Levigrappa passerar träfat längre eller kortare tid. Levigrappa är ett måste på hyllan för alla verkliga grappavänner.
Distilleria Gualco Silvano d’Orba
Litet pittoreskt hantverksdestilleri med lång tradition mitt i lilla staden Silvano d’Orba mellan Genua och Alessandria.
Grappa (di Susanna)
Grappa på lokal druvsorter som dolcetto ( från närbelägna området Ovada) och framför allt aromatiserad grappa dvs. grappa smaksatt med örter och växter t ex. klassiska Grappa di Ruta (vinruta) och Grappa di Genepro (enbuske).
Toscana
Distilleria Nannoni Paganico
Utpräglat hantverksdestilleri på en lantegendom i trakten kring Grosseto i sydvästra Toscana. Här föddes ”Toscanagrappan” dvs. grappa som tillverkas på beställning av kända vinmärken som t ex Ornellaia (”vingårdsgrappa”). Traditionen förs idag vidare av unga mästerdestillatören Priscilla Occhipinti som även gör en egen serie ”Grappa Nannoni”.
Grappa
Personligt formade grappor på druvor från viner som brunello, vinsanto och moscato, såväl vita som fatlagrade. Snygg sparsmakad design.
www.nannonigrappe.it
Veneto
Distilleria Le Crode Valdobbiadene
Genuint litet hantverksdestilleri beläget cirka en mil från staden Valdobbiadene, som tillsammans med Conegliano är ursprungsbeteckningarna för äkta prosecco – det mousserande vinet (spumante) som görs på proseccodruvan. Destilleriet har mycket gammal, traditionell utrustning.
Grappa
Eleganta komplexa grappor gjorda på de lokalt odlade druvorna: prosecco, cabernet sauvignon, merlot och fragola. Typiskt hantverk men med finess. Bevisar att välsmakande grappor inte är något modernt påfund!
Distilleria CapovillaRosà/Bassano del Grappa
Distilleria Capovilla är ett typiskt hantverksdestilleri i Rosà utanför staden Bassano del Grappa. Vittoria Capovilla själv är en berömdhet i grappavärlden – ”Mästaren från Monte Grappa”. Capovilla har mycket hög status i grappavärlden.
Grappa
Ren, smakrik och elegant grappa, mest vit på regiontypiska druvor men även från berömda viner som Amarone och Brunello.
Trentino
Distilleria Pilzer Faver
Modernt hantverksdestilleri i Cembradalen, känd för sina vinodlingar och legendarisk i grappasammanhang. Vackert destilleri med hänförande läge. Mästerdestillatören Bruno Pilzer ansvarar även för grappautbildningen vid närbelägna Instituo Agrario di San Michele all’Adige.
Grappa
Raka, krispiga och fruktiga grappor på lokala druvor som nosiola, schiava, teroldego och pinot nero. Här gäller nästan uteslutande vita grappor. I dessa trakter eftersträvas det ursprungliga och man undviker att förändra destillatet med exempelvis fatlagring.
Azienda Pojer e Sandri Faedo
Azienda Pojer e Sandri ligger i byn Faedo ovanför staden Mezzocorona. Företaget producerar både vin och destillat med modern, innovativ teknik. Egen vinproduktion betyder tillgång till absolut färska råvaror.
Grappa
Välgjorda och smakrika produkter i kvalitativ design. Man använder druvskal från såväl egen produktion som från närbelägna vingårdar. Till exempel Pinot Nero, Traminer, Nosiola, Müller Thurgau. Uteslutande vita grappor på Trentinomanér.